Waterzooi met balletjes

IMG_20210317_205453082.jpg

Ingrediënten

  • ½ kop havermout
  • ¼ eetlepel gemalen lijnzaad
  • 1 eetlepel kipkruiden
  • ½ kop kokend water
  • 250 gram witte bonen uit blik (uitgelekt gewicht)
  • 4 eetlepels volkoren speltmeel
  • een scheutje olijfolie
  • 2 kleine rode uien
  • 2 teentjes look
  • 2 wortelen
  • witte en lichtgroene stukken van twee preien
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 4 middelgrote aardappelen
  •  2 liter groentebouillon
  • ½ kop cashewnoten
  • 250 ml kokend water
  • zeezout en peper naar smaak
  • fijngesneden peterselie

Werkwijze

Meng de droge havermout met het gemalen lijnzaad en de kipkruiden in een vuurvaste kom. Giet er het kokend water over en roer goed zodat alle havermout vochtig wordt. Laat de havermout even wellen. Je kan ondertussen je groenten al voorbereiden.
Spoel de witte bonen af onder stromend water en laat ze goed uitlekken. Doe ze op een plat bord en plet ze met een vork. Er mogen best nog wat stukjes in zitten. Voeg de bonen samen met het speltmeel toe aan de havermout en meng goed. Dat gaat het best met je handen. Voeg zout toe naar smaak. Let op: proef eerst, want je kippenkruiden kunnen al veel zout bevatten! Zet even opzij.
Verwarm de olijfolie in een grote kookpot. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Stoof ze aan in de olie op een zacht vuurtje. Pel de look en snijd die in fijne schijfjes. Laat meestoven. Schil ondertussen de wortelen en snijd ze in fijne julienne. Voeg ze ook toe aan de uien. Snijd de prei overlangs doormidden en verwijder de buitenste bladeren. Snijd dan in halve ringetjes. Stoof de prei mee met de andere groenten.
Voeg de kurkuma toe en laat die ook even meebakken.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in kubusjes van ongeveer 1 cm. Voeg ze toe in de kookpot. Overgiet met de groentebouillon en breng op een hoog vuur aan de kook.
Draai ondertussen met natte handen kleine balletjes van het bonendeeg en laat die in de kokende soep glijden.
Zet het vuur wat lager en laat doorkoken tot de groenten gaar zijn.
Doe de cashewnoten en het kokend water in de blender en mix er een fijne room van. Haal de kookpot van het vuur als de groenten gaar zijn en voeg dan al roerend de warme cashewroom toe. Proef en kruid af naar smaak met peper en zeezout.
Schep de waterzooi in diepe borden en strooi er de peterselie over.