Kookuitdagingen

  • Van september 2020 tot mei 2021 organiseerden FIT in samenwerking met korte keten producenten online kookuitdagingen. Maandelijks werd er een groente in de kijker gezet, mochten de deelnemers een gratis pakket afhalen bij een lokale kweker en werden ze uitgedaagd om er mee aan de slag te gaan en het recept te delen.

  • Het doel van de kookuitdagingen was om de korte keten te promoten en de vegetarische keuken als een evenwaardig alternatief naast de traditionele keuken op de kaart te zetten. Dit alles om bij te dragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

  • Geboekte resultaten: in mei 2021 op het laatste afhaalmoment voor de online kookuitdagingen namen we tijd voor gesprekken met de deelnemers aan de hand van een vragenlijst. We leerden dat 85 gezinnen deelnamen aan de kookuitdagingen en dat het aantal deelnemers per uitdaging toenam. We leerden dat de drempel om vegetarisch te koken kleiner werd en de meeste deelnemers nu wekelijks minstens 1 keer vegetarisch eten. We hoorden veel bereidheid om het vervolg van het project mee te steunen. Zo konden we 10 vrijwillige koks recruteren (deden de opleiding mee) en een groepje helpende handen voor de praktische organisatie van de veggiecafé’s.

  • De deelnemers bezorgden ons leuke quotes vb: ‘Ik kook, ik ook’ ‘gezellig samen koken met lokaal lekkers’ ‘steun de locals’ ‘lekker eten dichtbij’ ‘grenzen verleggen met lokale producten’ ‘lokaal en sociaal’ ‘top FIT, FIT top’ ‘(H)eerlijk Moerbeke’ ‘duurzaamheid start bij jezelf’

Ik had nog nooit overwogen om groenten elders dan de supermarkt te halen. Nu neem ik dit wel in overweging en om zo seizoensgerichter te eten. Dus het milieu, de producent en ikzelf hebben er baat bij! De kookuitdagingen waren heel leuk, er waren veel deelnemers, veel inspiratie op de website en het heeft me doen nadenken en zoeken naar alternatieven en variatie.