Boulangère met knolselder en saffraan

IMG_20210124_213039595-4.jpg

Ingrediënten

525 gram aardappelen, vastkokend

475 gram knolselder

2 uien

4 teentjes look

400 ml groentebouillon

1 potje saffraan

20 cashewnoten, ongebrand en ongezouten

1 à 2 theelepels zeezout, naar smaak

witte peper uit de molen, naar smaak

Werkwijze

Zet enkele uren van tevoren de cashewnoten onder water.

Schil en was de aardappelen en de knolselder. Snijd de aardappelen in heel fijne schijfjes. Dat gaat het best met een keukenmachine of een mandoline. Spoel de aardappelschijfjes daarna niet meer af. Verdeel de knolselder in enkele grote stukken en snijd daar ook fijne schijfjes van.

Pel de uien en snijd ze in heel fijne halve ringen. Pel ook de knoflook en snijd de teentjes in fijne schijfjes.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Giet het water van de cashewnoten af.

Doe de bouillon, de cashewnoten, het zeezout, de saffraan en de peper in de blender en mix tot de cashews heel fijn zijn. Giet de bouillon in een kookpotje en breng aan de kook. Zet het deksel daarbij op het potje zodat er niet teveel bouillon verdampt.

Neem een ondiepe ovenschaal en giet daarin een heel fijn laagje van de warme bouillon. Leg daarop de helft van de knolselderschijfjes. Leg daar bovenop een laagje ui en look, en dan een laagje met aardappelschijfjes, telkens ook de helft van je schijfjes. Giet de helft van de bouillon erover. Maak dan een tweede laagje knolselder, en daarop ui en look en eindig met een laag aardappel. Giet de rest van de bouillon erover.

Zet de schotel in de warme oven gedurende een uur. Verminder dan de oventemperatuur naar 120°C en laat de schotel er nog eens 20 minuten in staan. De aardappelen zouden nu aan de buitenkant wat bruin gekleurd moeten zijn en aan de binnenkant helemaal gaar. Dit kan je controleren door er eens in te prikken.